FOTOGRAF
EMMA-SOFIA OLSSON

+46 70 578 02 69
fotograf@emma-sofia.se

På besök i underjorden

 

1 000 meter under marken i Kiruna är det full aktivitet – här bryts järnmalm. Vi besökte gruvberget Kirunavaara för att få veta mer.

Klockan nio på morgonen står juniorreportrarna Olivia och Tyra tillsammans med gruvguiden Marina Källvik och kommunikatören ­Josefine Ejemalm utanför LKAB:s kontor i Kiruna. Innanför grind­arna till gruvområdet finns öppningen ner i gruvan.

Den delen som visas för besökare kallas för ”besöksgruvan” och ligger på 540 meters djup. En resa som tar ungefär tio minuter i bil.
– Vi har drygt 50 mil bilväg nere i gruvan, berättar Marina.

Olivia: Hur djup är gruvan?
– Vår nya huvudnivå där vi bryter malm i dag är 1 365 meter ner, men vi har även verksamhet nere på 1 545 meter. Där har vi våra pumpar som pumpar upp vatten eftersom vi befinner oss under havsnivån, förklarar Marina.

Dagsljuset når inte ner i besöksgruvan, som tur är finns det el och lysrör. Tyra och Olivia får varsin hjälm då det är viktigt med skyddsutrustning.

Tyra: Vad gör man om det rasar?
– Då måste man snabbt därifrån samtidigt som man ska se till att anmäla händelsen så att området kan spärras av, säger Marina.

Säkerheten är väldigt viktig. Tak och väggar besprutas med betong för att bli starkare.

Inne i besöksgruvan finns ett fikarum med kök. Marina gör i ordning fika medan Josefine visar ett glasfönster längst in i fika­rummet.
– Här kan ni se en skip som är ett slags hiss. Det är med den ­hissen vi får upp malmen ur ­gruvan, säger hon.

Bakom glaset syns tjocka vajrar som rör sig snabbt. Plötsligt svischar något grått förbi som täcker hela rutan. Det är skipen.
– Wow, utbrister Olivia och Tyra. Vad fort det gick!

Josefine berättar att skiparna går dygnet runt hela året. Produktionen i gruvan står aldrig still, inte ens på julafton.
– Men det är förstås inte någon som jobbar hela dygnet utan här jobbar man skift, säger hon.

Olivia: Hur mycket malm samlar ni per år?
– Det är väldigt mycket. I Kirunagruvan utvinner vi 80000 ton malm per dygn. Sedan formar vi den till pellets, säger Marina.

Tyra: Varför gör ni pelletsen runda?
– Vi säljer pelletsen till företag med masugnar, och när de ska hälla pelletsen i ugnarna är det nästan som att hälla vatten, just för att de är runda. De fastnar inte i varandra som de hade kunnat göra om de var fyrkantiga.


FAKTA: Järnmalm blir till stål
  • I gruvorna bryts järnmalm som bland annat formas till små runda kulor: järnmalmspellets. Pelletsen fraktas med tåg till hamnen i Luleå och till hamnen i Narvik i Norge.
  • Järnmalmspelletsen smälts ner för att bli till stål. Av stål tillverkas allt från bilar och verktyg till cyklar och mycket mer.

Källa: lkab.se, ne.se

Va? Vad betyder det?
LKAB: En förkortning för Luossavaara Kirunavaara Aktiebolag. Luossavaara och Kirunavaara är två berg i Kiruna där man har brutit och bryter malm.
Arbeta skift: Innebär att person­alen jobbar olika tider på dygnet.
Masugn: En stor ugn där man smälter ner järnmalmspellets för att göra stål.

Publicerat i SvD Junior, nr 47 , 20 november 2018.