FOTOGRAF
EMMA-SOFIA OLSSON

+46 70 578 02 69
fotograf@emma-sofia.se

Älgjakt med morfar

I september ser Axel alltid till att få ledigt en vecka från skolan. Då åker han till morfar Brors stuga och är med på älgjakten.

Det är bara sju grader ute. Skogens lövträd har fått höstfärger. Axel har stigit upp tidigt på morgonen. Klockan sju är det möte i jakt­kojan för Nedre Parakka-jaktlag. Stugan ligger efter en grusväg inne i skogen, inte långt från byn Parakka i Kiruna kommun.

Under mötet delar Axels morfar ut dagens jaktpass. Han är ledare för jaktlaget. Efter det åker jägarna ut till sina olika pass, det vill säga platserna där de kommer att sitta under dagen.

Axel och morfar ska sitta på pass vid en rågång. De jägare som har med sig hund sitter där­emot inte still. Hundarna släpps lösa för att kunna spåra upp älgar och jägarna går efter. När hunden sedan skäller har den hittat älg. Då säger man att hunden ”ställer älg”.

Skogen är tyst. Axel och morfar tittar ner längs rågången. Axel bygger ett litet torn av sten på grusvägen medan han berättar att han följt med på jakt så länge han kan minnas.

I början var han med på helger, men för fyra år sedan började han ta några dagar ledigt för jakten.

–  Det är spännande med jakt, man vet aldrig om man får se en älg eller inte, säger Axel.

Ibland kan det såklart också vara lite långtråkigt med all väntan. Men helgen innan var det där­emot väldigt spännande.

–  Morfar sköt en älg och det var första gången det hände när jag var med, berättar Axel.

Efter en stund börjar en hund att skälla. Både Axel och morfar stannar upp och lyssnar intensivt. De börjar gå mot ett älgjaktstorn men innan de hunnit fram hörs ett skott. Strax efter det hörs ett till. Axel klättrar upp i tornet och spanar, efter kommer morfar.

På myren syns ingenting. Morfar pratar med jaktkamraterna i komradion. En av dem har skjutit en älg. Den fraktas till jaktkojan på släpet till en sexhjuling. Innan jägarna tar hand om älgen äter de lunch.

Något av det bästa under älgjakten är enligt Axel att vara i jaktkojan. Där umgås han med två jämnåriga killar som också är med under jakten.

–  Vi brukar skjuta luftgevär tillsammans, det är roligt.

I dag var sista älgjaktsdagen i år för Axel, morfar Bror fortsätter att jaga ett tag till. Även om Axel tycker om att vara i skogen ser han fram emot att åka till­baka hem till Jukkasjärvi.

–  Det ska bli skönt att åka hem till skolan och kompisarna, säger han. Och skönt att slippa kliva upp så tidigt.

VA? Vad betyder det?

Rågång: Gräns mellan fastig­heter och byamarker. Gränserna röjs ofta från sly och skog. De ser därför ut som långa gångar i skogen.

Vapenlicens: Tillstånd att bära vapen.

Fakta

För många älgar skadar skogen och ökar risken för trafikolyckor. Därför finns det älgjakt. Jakten har olika startdatum och pågår olika länge på olika platser i Sverige. Det är Länsstyrelsen som bestämmer hur många älgar som får skjutas i varje län. Antalet delas sedan upp per kommun och jaktlag.

Vill man jaga måste man ha godkänd ­jägarexamen och ­licens för jakt­vapen. Det finns ingen åldersgräns för att ta jägar­examen. Vapenlicens kan man tidigast få när man är 18 år. Om man är 15 år kan man få jaga om man går med en vuxen jägare som har vapenlicens. Det kallas uppsiktsjakt.

På sommaren finns det 300  000–400 000 älgar i Sverige. På hösten skjuts cirka 100 000 av dem.

Källa: Jägarförbundet, Länsstyrelserna

TEXT OCH FOTO: EMMA-SOFIA OLSSON

Publicerat i SvD Junior, nr 41, 10 oktober 2017.